Vaikka perinteiset lastenkirjat ovat ihania ja meillä luetaan paljon, ovat äänikirjat ja sadut löytäneet oman paikkansa arjessa.
Olemme koonneet yhteen laajan valikoiman suosikkiäänikirjojamme ja satuja - sekä seuraajiemme suosikkeja! Kokosimme myös muutaman suosituksen vanhemmille oman nukahtamisen tueksi. Listassa on mukana on sekä ilmaisia, että maksullisten äänikirjapalveluiden satuja.
Lopusta löydät vinkkejämme milloin äänikirjoja kannattaa kokeilla ja muutaman meidän täsmävinkin avuksesi.
Ilmaiset äänikirjat
Yle Areena
Podplay
Youtube
Maksulliset äänikirjat
Löydät nämä suurimmista äänikirjapalveluista (Storytel, Bookbeat, Nextory)
Unille käymiseen
Fannin uniseikkailut
Nuku hyvin: Iloisia iltasatuja pienille
Unitalon tarinoita
Maaret Kallio - Saatan sinut unille
Untenmaille (kuunneltavat satuhierontatarinat)
Hyvää yötä, pikku lohikäärmeet
Suomen lasten iltasadut
Hyvän mielen iltasatuja
Hyvää yötä Muumipeikko
Ryhmä Hau - Hyvää yötä pentupoppoo
Disney - 5 minuutin iltasatuja
Kani/Norsu/Traktori joka tahtoi nukahtaa
Muut
Siiri
Muumit
Miina ja Manu
Viiru ja Pesonen
Hulluja satuja
Peppi Pitkätossu
Heinähattu ja Vilttitossu
Prinsessa Rämäpää
+ Muutama suositus vanhemmille
Unisatuja rauhattomille aikuisille (äänikirjapalvelut)
Terapeutti Villen iltasadut (Youtube)
Hidasta elämää - iltasatuja aikuiselle (äänikirjapalvelut)
Iltasatuja aikuisille (Yle Areena)
Kokeile äänikirjoja lapsen kanssa
Päiväuniaikaan: Äänikirja voi tehdä päiväunille menosta mukavampaa, rauhoittaa lasta ja auttaa häntä nopeammin nukahtamaan. Erityisesti taaperoikäisille, jotka vielä tarvitsevat päiväunet, mutta saattavat vastustella unille menoa tai nukahtaminen kestää pitkään, äänikirja voi olla hyvä vaihtoehto.
Iltaisin: Illalla äänikirjat auttavat laskemaan lapsen vireystilaa ja valmistautumaan rauhallisesti nukkumaanmenoon. Jos perheessänne on ollut tapana lukea lapselle iltasatu, äänikirjan kuunteleminen tämän jälkeen voi olla loistava jatkumo iltarutiinille.
Lepohetkellä: Kun lapsi ei enää nuku päiväunia, äänikirja voi olla oiva lisä lepohetkeen. Lapsi voi rauhoittua paremmin pötköttelemään sängyssä tai sohvalla äänikirjan parissa ja siirtyä sitten muihin rauhallisiin puuhiin sadun kuuntelemisen jälkeen.
Matkoilla: Pitkillä matkoilla äänikirjat ovat erinomainen tapa tehdä matkasta hieman sujuvampi kokemus, olipa se sitten junassa, autossa tai lentokoneessa. Jos lapsella on omat kuulokkeet, voi tämä tehdä äänikirjan kuuntelusta vielä hitusen verran hauskempaa!
Ja vielä muutama täsmävinkki:
Anna lapsen valita äänikirja 2-3 eri vaihtoehdosta.
Sadut voivat olla hyvin erilaisia: toiset ovat rauhallisia ja tapahtumia on vähemmän, kun taas toiset ovat selkeästi vauhdikkaampia. Onkin hyvä tutustua satuvalikoimaan ja kuunnella niitä etukäteen, jotta löytää lapselle ne sopivimmat sadut, jotka hän jaksaa kuunnella ja joista hän on kiinnostunut.
Saduista voi olla suurta apua taaperon tai leikki-ikäisen itsenäisemmässä nukahtamisessa. Voit kertoa lapselle: "Laitan sadun pyörimään, istun tässä vierelläsi ja vahdin, että saat hyvin nukuttua."
Ääni voi olla lapselle myös liian voimakas ärsyke, joka pikemminkin häiritsee nukahtamista kuin edesauttaa sitä. Lapsi saattaa myös piristyä saduista ja jäädä kuuntelemaan niitä niin keskittyneesti, ettei malta nukahtaa. Tässä tapauksessa on hyvä jättää sadut pois uniajoilta ja käyttää niitä mieluummin päivän aikana muissa tilanteissa.
Valitse lepohetkelle sopivan lyhyt satu, jotta lapsi jaksaa kuunnella sen loppuun asti eikä ehdi kyllästyä tai turhautua kuunteluun.
Comments