”Älä anna sen nukkua liikaa päivällä” ja muut päiväunimyytit

Olen huomannut että päiväunista kiertää paljon erilaisia uskomuksia, joiden viidakossa on vanhempana joskus vaikea yrittää suunnistaa. Tyypillisiä päiväuni neuvoja ovat esimerkiksi pelko liian pitkistä päiväunista: ”Älä anna sen nukkua liikaa päivällä, eihän se muuten jaksa yöllä nukkua”, tai ”Älä koskaan herätä nukkuvaa vauvaa”. Syvään iskostuneita uskomuksia ovat myös vauvan nukuttamisesta valoisassa päivisin, sekä vaunulenkille patistaminen: ”Parhaiten ne nukkuvat liikkeessä, ulos vaan”. Autolla ajelemistakin saatetaan suositella, jos muut keinot eivät tunnu toimivan: ”Sinne meillä aina nukahtivat”.


Näille kaikille myyteille on varmasti omat peränsä, ja tietyssä kontekstissa ne saattavat jopa olla täysin valideja neuvoja. Mutta valitettavasti näissä neuvoissa on muutama perustavanlaatuinen vika, joita avaan seuraavassa hieman:


Älä anna sen nukkua liikaa päivällä, eihän se muuten jaksa yöllä nukkua”

Tästä neuvosta on puolet totta, ja puolet tarua. On totta, että 3-4 tuntia kestävät päiväunet saattavat pidemmän päälle alkaa rokottaa yön unia, varsinkin jos ne ajoittuvat aamun tai iltapäivään. Mutta samaan aikaan riittävä määrä unta päivän aikana on yksi tärkeimmistä edellytyksistä hyvien yöunien kannalta. Lapsi joka saa liian vähän unta päivällä, on hyvin todennäköisesti yliväsynyt illalla sänkyyn mennessään, joka taas puolestaan usein johtaa rikkonaisiin öihin, yöherätyksiin sekä aikaisiin aamuherätyksiin.


”Älä koskaan herätä nukkuvaa vauvaa”

Onko suloisempaa kuin nukkuva lapsi, kuka nyt häntä haluaisi herättää? Täysin ymmärrettävissä tämä myytti siis, mutta samalla on myöskin tosiasia, että pienet nukkujat tarvitsevat varsinkin alkuun hieman opastustamme oikein päivärytmin löytämisessä. Ja koska päiväunien ajoituksella on suuri merkitys yön unien kannalta, on täysin ok herättää vauvasi, kun hän on saanut riittävän määrän unta. Täten varmistat myös että lapsesi syö tasaisesti ja säännöllisesti päivän aikana, ja voi yöllä keskittyä syömisen sijasta nukkumiseen.


”Vauvan nukuttamisesta valoisassa päivisin”

Tähän myyttiin törmään TODELLA usein: Päiväunet valoisassa ja yöunet pimeässä. Kyllä, ensimmäiset 6 viikkoa, ennen kuin vastasyntyneen vuorokausirytmi on kehittynyt. Mutta sen jälkeen pimeys on yksi tärkeimmistä melatoniinin tuottajista, joten valot pois ja pimennysverhot alas huoletta, myös päivisin!


”Parhaiten ne nukkuvat liikkeessä, ulos vaan” sekä ”Autoajelu, sinne meillä aina nukahtivat”

Tästä neuvosta voi olla montaa mieltä, sillä joillekin vauvoille liike on ainut tapa nukahtaa, ja toiset vauvat taas alkavat protestoida jo vaunun tai autoistuimen nähdessään. Mutta isoin ongelma tässä myytissä on kuitenkin se, että vaikka liike saattaakin osalle lapsista toimia erinomaisena nukuttajana, on niin sanottu ”motion sleep” eli liikkuva uni päiväunien kypsyttyä, eli 4 kuukauden jälkeen, huomattavasti huonolaatuisempaa unta kuin paikallaan nukuttaessa. Ja tukee myös huonosti itsenäisen unen opettelussa. Siksi suosittelen usein asiakkaitani käyttämään vaunu- tai rintareppulenkkiä hätäkeinona, kun päiväunet eivät muilla keinoin tunnu onnistuvan, mutta muussa tapauksessa suosittelen totuttamaan lapsesi nukahtamaan ilman liikettä.


Joten, ripaus totuutta mutta myös iso osa tarua kaikissa näissä päiväuni myyteissä. Myyttien sijasta suosittelen sinua mieluummin kiinnittämään huomiota siihen, että

- Lapsesi saa riittävän määrän unta päivän aikana

- Suurin osa tästä unesta ajoittuu keskipäivään

- Lapsesi uniympäristö on kohdillaan myös päivällä

- Ja ehkä tärkeimpänä, aloita itsenäisen unen harjoittelu lempein askelin hyvissä ajoin, niin voit huoletta sulkea korvasi kaikille muille päiväuni myyteille


Ja psst, Sleepy auttaa sinua myös päiväunien kanssa😉3,596 katselukertaa

 

Sleepy, Lasten lempeä unikonsultointi

Suomen ensimmäinen sertifioitu Baby Sleep Consultant -yritys

Uniliiton jäsen

Imetyksen tuki ry jäsen

 

Puhelin: 050 533 6117

                 050 476 7878

Sähköposti: info@sleepy.fi

Seuraa myös univinkkejämme: 

Facebook: UnikonsultointiSleepy

Instagram: sleepy.fi

Autamme perhettäsi paremmille unille, lempeästi!

© 2020 Sleepy