IHANA rinta-assosiaatio!

Napakka imuote alkaa höllentyä, imemisen tahti hidastuu, pienet silmät lupsahtavat kiinni ja auki, suu käy enää silloin tällöin, kunnes ote nännistä lopulta herpaantuu. Tunnet kuinka koko pieni keho sylissäsi rentoutuu, ja kuulet suloisen tuhnutuksen.


Onko kauniimpaa tapaa nukahtaa kuin rinnalle tai vanhemman syliin nukahtaminen? Tämä on vastasyntyneesi ensimmäinen askel kohti nukkumisen opettelua, ja luonnollisin tapa vauvallesi nukahtaa. Rinnalle nukahtamisessa ja rinta-assosiaatiossa ei siis ole mitään väärä, eikä tämä ihana assosiaatio ole missään tapauksessa negatiivinen; Päinvastoin, se on uskomattoman upea osoitus siitä miten kauniisti luonto on meidät yhteen rakentanut, ja miten käsittämättömän hienosti yhteispelimme toimii heti uuden elämän alkuajoista.


Rinnalle tai pullolle nukahtamista ei siis tarvitse pelätä, vaikka tästä assosiaatiosta paljon puhutaankin negatiiviseen sävyyn. On täysin sallittua antaa lapsesi nukahtaa syönnin jälkeen rinnalle tai syliin, ja antaa hänen torkahtaa tässä, tai nostaa hänet nukkuvana omaan makuupaikkaansa.


Assosiaatiolla tarkoitetaan niitä asioita, joita lapsesi yhdistää nukahtamiseen ja uneen. Rinta tai maito, sekä vanhempien syli ja läheisyys, voivat huoletta olla yksi näistä asioista. Muita assosiaatioita voivat olla esimerkiksi tutti, oma unilelu tai -rätti, kohina, pimeys, liike tai vaikkapa kapalo tai unipussi. Kaikki nämä assosiaatiot voivat olla joko positiivisia tai negatiivisia; Nukkumaan opettelun juju on nimittäin siinä, että tarjoat lapsellesi useamman assosiaation, eli useamman tavan nukahtaa, samalla kun lempeästi harjoittelette myös itsenäistä unta, eli kykyä nukahtaa silloin tällöin ilman niitä assosiaatioita, jotka vaativat sinun apuasi.


Jostakin tavasta nukahtaa muodostuu negatiivinen assosiaatio kun se alkaa häiritä lapsesi ja sinun unta. Samoin siis myös rinnalle nukahtamisen kanssa; Jos lapsesi alkaa esimerkiksi kaivata apuasi yöllä tunnin välein pystyäkseen jatkamaan unta, ja oma jaksamisesi vanhempana alkaa tämän vuoksi olla koetuksella, voi olla että teidän on aika harjoitella myös muita tapoja nukahtaa ja jatkaa unta.

Toisin sanoen, rinnalle tai pullolle nukahtamista ei turhaan kannata pelätä vauvasi kanssa, tämä on täysin luonnollista ja todella kaunista; Anna hänen (ja itsesi) huoletta nauttia maidon jälkeisestä ihanasta levollisuudesta. Huolehdi myös samalla että harjoittelette yhdessä lempeästi muitakin tapoja nukahtaa, vaikkapa kerran päivässä.


Muista siis, että sinä ja lapsesi itse määritätte miten nukkumaan opettelunne kanssa etenette, ja mikäli rinta-assosiaatiota on tarve höllentää ja nukkumista aika opetella myös muin keinoin. Ja muista nauttia yhteisistä suloisista hetkistänne, ne ovat korvaamattomia!