Kun unikoulu ei onnistu

Unikouluun ryhtyminen on iso päätös meille vanhemmille, unikouluun ei ryhdytä hepposin perustein. Mutta mitä jos unikoulu ei onnistukaan, mitä jos lapsesi unet eivät unikoulun myötä helpotukaan?


Moni asiakkaistamme on saattanut jo kokeilla unikoulua ennen puoleemme kääntymistä: ”Olemme tehneet kaikkemme, mutta edelleenkään meillä ei vaan nukuta”. Useimmiten aikaisempien unikoulujen epäonnistumiselle löytyy aloituskeskustelussamme syy, ja ajattelin jakaa kanssanne tyypillisimmät syyt siihen, miksi unikoulu ei aina onnistu.


Ensiksi, koska nukkumaan opettelu on uuden taidon opettelua, siinä missä kaikki muutkin lapsellesi uudet asiat, kannattaa unikoululle antaa rauhassa aikaa, ennen kuin julistat unikoulun epäonnistuneeksi.

Aseta myös ennen unikoulun aloittamista nukkumaan opettelullesi realistinen tavoite: Minkä toivot muuttuvat unikoulun myötä ja mihin mennessä? Muista myös tavoitetta asettaessasi sana realistinen: Kaikkea ei välttämättä kannata yrittää muuttaa kerralla, useimmiten unia on palkitsevinta työstää askel kerrallaan. Mieti siis mihin unihaasteeseen kaipaat ensin muutosta.


Tavoitteita ja aikataulua määriteltäessä kannattaa myöskin huomioida, että lempeämpien metodien kanssa muutokselle on syytä varata enemmän aikaa, pistäytymistä ja syliin sänkyyn menetelmää ei siis kannata asettaa samalle viivalle.


Lisäksi suosittelen että pidät unikoulun ajan unipäiväkirjaa, johon kirjaat ylös niin päiväunet kuin illan tapahtumat ja yöheräämisetkin. Varsinkin alkuun edistysaskeleet voivat olla hyvinkin pieniä, ja sinusta saattaa tuntua ettei unikoulu etene laisinkaan. Myös taantumat kuuluvat jokaiseen unikouluun, ja takapakkiöitä tulee usein jo 3. tai 4. yönä; Näistä ei kannata lannistua, rohkeasti vaan eteenpäin, huonompia öitä tulee ihan kaikille nukkumaan opettelijoille!


Jos kuitenkin selkeästä unikoulusuunnitelmasta sekä realistisista tavoitteista huolimatta edistysaskelia ei ole nähtävissä, voi olla että unikoulu ei tällä kertaa onnistunut. Mutta miksi?


Mieti ensin, onko nyt oikea hetki unikoululle? Onko lapsesi terve, ensimmäinen hammas juuri tuloillaan, ovatko mahdolliset refluksi- tai allergiaoireet hoidossa, eihän lapsesi ole viime aikoina sairastanut korvatulehdusta, tai kärsi esim. ummetuksesta? Näkyykö päivissänne eroahdistuksen merkkejä? Onko elämässänne parhaillaan muita isompia muutoksia, kuten päivähoidon aloittaminen tai sisaruksen tulo? Oletteko te vanhempina valmiita muutokseen, onko teillä yhteinen tahtotila yösyömisten lopettamisesta tai perhepedistä omaan sänkyyn siirtymästä?


Lisäksi, lempilauseeni, muistathan että nukkuminen on kokonaisvaltaista. Unia tukeva uniympäristö on must edellytys onnistuneelle unikoululle, samoin kuin päivärytmikin. Jos päätätte työstää yöunia kannattaa päiväunet ensin saada paikoilleen, tai muussa tapauksessa ainakin aloittaa illan harjoitukset todella hyvissä ajoin; Yliväsymys on nimittäin katala rasite unikoululaisille, ja yksi yleisimmistä unikoulun epäonnistumisen syistä.


Ja vielä viimeisenä valitsemastanne unikoulumetodista: Kannustan käyttämään unikoulumetodin valintaan kunnolla aikaa ennen unikouluun ryhtymistä. Jos valitsemasi metodi ei ota onnistuakseen, mieti oliko metodi oikea lapsellesi, hänen ikänsä ja temperamenttinsa huomioiden? Tapahtuiko esim illan nukahtamisen kestossa selkeää edistystä missään vaiheessa, alkoiko lapsesi tottua laisinkaan valitsemaanne metodiin ensimmäisten päivien jälkeen? Ja yhtä tärkeänä; Tuntuiko metodi sinusta oikealta, uskoitko itse siihen? Olivatko ohjeet metodin läpiviemiseen sinulle selkeät, jaksoitko pysyä johdonmukaisena niin päivässä/illassa kuin yössäkin?Muistathan että Sleepyn uniasiantuntijat ovat aina tukenasi, jos paremmat unet olisivat perheellesi tarpeen, mutta oma nukkumaan opettelunne ei ota edistyäkseen!