top of page

Kun unikoulu ei onnistu

Unikouluun ryhtyminen on iso päätös meille vanhemmille, unikouluun ei ryhdytä hepposin perustein. Mutta mitä jos unikoulu ei onnistukaan, mitä jos lapsesi unet eivät unikoulun myötä helpotukaan?


Moni asiakkaistamme on saattanut kokeilla unikoulua ennen puoleemme kääntymistä: ”Olemme tehneet kaikkemme, mutta edelleenkään meillä ei vaan nukuta”. Useimmiten aikaisempien unikoulujen epäonnistumiselle löytyy aloituskeskustelussamme syy, ja ajattelin jakaa kanssanne tyypillisimmät syyt siihen, miksi unikoulu ei aina onnistu.


Onko toiveet unien parantumiselle realistisia. Kaikkea ei välttämättä kannata yrittää muuttaa kerralla, suosittelemmekin etenemään mieluummin askel kerrallaan. Mieti siis mihin unihaasteeseen kaipaat ensin muutosta.


Lisäksi suosittelen että pidät unipäiväkirjaa, johon kirjaat ylös niin päiväunet kuin illan tapahtumat ja yöheräämisetkin. Varsinkin alkuun edistysaskeleet voivat olla hyvinkin pieniä, ja sinusta saattaa tuntua ettei mikään mene parempaan suuntaan tai etene laisinkaan. Myös takapakkeja tulee usein jo 3. tai 4. yönä; Näistä ei kannata lannistua, rohkeasti vaan eteenpäin, huonompia öitä tulee ihan kaikille.


Jos kuitenkin realistisista tavoitteista ja selkeästä suunnitelmasta huolimatta edistysaskelia ei ole nähtävissä, voi olla että unikoulu ei tällä kertaa onnistunut. Mutta miksi?


Mieti ensin, onko nyt oikea hetki? Onko lapsesi terve, ensimmäinen hammas juuri tuloillaan, ovatko mahdolliset refluksi- tai allergiaoireet hoidossa, eihän lapsesi ole viime aikoina sairastanut korvatulehdusta, tai kärsi esim. ummetuksesta? Näkyykö päivissänne eroahdistuksen merkkejä? Onko elämässänne parhaillaan muita isompia muutoksia, kuten päivähoidon aloittaminen tai sisaruksen tulo?


Lisäksi, lempilauseeni, muistathan että nukkuminen on kokonaisvaltaista. Unia tukeva uniympäristö on ensiarvoisen tärkeää, samoin kuin lapselle sopiva päivärytmikin. Jos päätätte harjoitella alkuun rauhallisempia yöunia, kannattaa päiväunet ensin saada paikoilleen, näin varmistetaan, että lapsi saa riittävästi unta päivän aikana eikä esimerkiksi yliväsymystä päivässä ole mukana, joka vaikeuttaa myös öitä. Tämä on yksi yleisin syy sille, että yöt eivät lähde parempaan suuntaan.


Ja vielä viimeisenä valitsemastanne tavasta edetä. Kannustan käyttämään kunnolla aikaa siihen, miten parempia unia lähdetään tavoittelemaan. Jos valitsemasi tapa ei ota onnistuakseen, mieti onko tämä oikea lapsellesi, hänen ikänsä ja temperamenttinsa huomioiden? Tapahtuiko esimerkiksi illan nukahtamisen kestossa selkeää edistystä missään vaiheessa? Ja yhtä tärkeänä; Tuntuiko tapa sinusta oikealta, uskoitko itse siihen?


Muistathan että Sleepyn uniasiantuntijat ovat aina tukenasi, jos paremmat unet olisivat perheellesi tarpeen, mutta omat muutoksenne eivät ota tuulta purjeisiin.





bottom of page