top of page

Liikkuvat unet


Meiltä on kyselty paljon liikkuvista unista ja siitä, onko esimerkiksi liikkuvissa vaunuissa nukuttu uni yhtä laadukasta kuin paikallaan nukuttu. Ja voiko lapsi nukkua aina vaunuissa vai onko parempi, että jotkut unet nukutaan sisällä.


Olemme lukeneet aiheesta tutkimuksia ja vielä ei ole tullut vastaan tutkittua tietoa siitä, että liikkuvissa vaunuissa uni ei olisi yhtä laadukasta tai palauttavaa kuin sängyssä tai paikallaan olevissa vaunuissa nukuttaessa. Tutkimusta pienen liikkeen vaikutuksesta uneen on tehty aikuisilla ja näiden tutkimusten mukaan liike unen aikana jopa nopeuttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua (lisäsi esimerkiksi syvän unen määrää). Näitä vähäisiä tuloksia ei kuitenkaan voi täysin suoraan verrata lapsen uneen, sillä unen rakenne, laatu sekä määrä ovat pienellä lapsella erilaisia hyvin erilaisia kuin aikuisella. Pikkuisilla esimerkiksi REM-unta voi olla jopa 70% unen kokonaismäärästä, kun aikuisilla se on noin 20%.


Suositukset nukkua paikallaan olevissa vaunuissa perustuvat mahdollisesti siihen, että lapsen olisi hyvä nukahtaa samoissa olosuhteissa missä hän tulee unet nukkumaan. Joskus voi käydä niin, että lapsi nukahtaa nopeasti liikkeeseen, mutta herää, kun vaunut pysähtyvät tai herää esimerkiksi yhden unisyklin jälkeen ja nukahtaa uudelleen vaunujen heijaukseen. Tämä voi käydä vanhemmillekin raskaaksi, jos vaunujen tulisi olla koko uniajan aina liikkeessä tai heijausta tulisi tehdä uniaikana useita kertoja. Jos mietitään unen palauttavuutta, niin yhtäjaksoisempi uni on ilman muuta palauttavampaa kuin useat heräilyt kesken unien. Mutta jos vanhempi tai vanhemmat käyvät esimerkiksi lenkillä ja lapsi nukkuu tämän ajan liikkuvissa vaunuissa, ei voida sanoa, että tämä olisi jotenkin heikkolaatuisempaa unta.


Jos lapsesi nyt nukahtaa heijaukseen tai tarvitsee nukahtaakseen pienen vaunuttelun, voit halutessasi alkaa hiljalleen vähentää liikettä. Vaunuja voi heijata aluksi sen aikaa, että lapsi rauhoittuu. Kun nukahtaminen alkaa olla lähellä, voi pysäyttää vaunut kokonaan. Jos itku alkaakin uudelleen, voit jatkaa heijausta hetken.


Jos lapsesi nukkuu vielä kolmet tai neljät päiväunet, voi viimeiset unet nukkua ihan huoletta vaikka aina liikkuvissa vaunuissa. Myöhäisen iltapäivän unille nukahtaminen on monesti vaikeampaa kuin muille päiväunille ja tuolloin liike usein auttaa nukahtamisessa.

Liikkeeseen nukahtamisesta ei kannata paljoa stressata: toiset eivät nuku esimerkiksi ensimmäisten kuukausien aikana vaunuissa ollenkaan, toiset taas nukkuisivat ainoastaan vaunuissa ja liikkeessä. Tilanteet pienten kanssa voivat kuitenkin muuttua nopeasti!


Ja muista, jos lapsi nukkuu hyvin vaikka hän on nukahtanut liikkeeseen, ei ole mitään syytä muuttaa tätä. Vaunut tai rattaat ovat oikein hyvä paikka nukkua päiväunia ja monet lapset nukkuvatkin ulkona paljon paremmin kuin sisällä! Jos lapsi siis nukahtaa vaunuihin tai rattaisiin helposti ja saat vaunut esimerkiksi terassille, pihaan tai parvekkeelle, go for it! Jos vaunuttelu vaatii aina ulos lähtemisen tai jos ulos nukuttaminen muuttuu muuten hankalaksi, voitte harjoitella myös muissa paikoissa nukkumista, ihan vaikka yksi uni kerrallaan ja hieman vaiheittain.


Comentarios


bottom of page