Liikkuvat unet


Meiltä on kyselty paljon liikkuvista unista ja siitä, onko esimerkiksi liikkuvissa vaunuissa nukuttu uni yhtä laadukasta kuin paikallaan nukuttu. Ja että voiko lapsi nukkua aina vaunuissa vai onko parempi että jotkut unet nukutaan sisällä.


Olemme lukeneet tästä aiheesta tutkimuksia ja vielä ei ole tullut vastaan tutkittua tietoa siitä, että liikkuvissa vaunuissa uni ei olisi yhtä laadukasta tai palauttavaa kuin sängyssä tai paikallaan olevissa vaunuissa nukuttaessa. Tutkimusta pienen liikkeen vaikutuksesta uneen on tehty kylläkin aikuisilla ja näiden tutkimusten mukaan liike unen aikana jopa nopeuttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua (lisäsi esimerkiksi syvän unen määrää). Näitä vähäisiä tuloksia ei kuitenkaan voi ihan suoraan verrata lapsen uneen koska mm. unen laatu, määrä ovat pienellä lapsella erilaisia kuin aikuisella. Pikkuisilla esimerkiksi REM-unta voi olla jopa puolet kokonaisunimäärästä, kun aikuisilla se on vain noin 20%.


Suositus nukkua paikallaan olevissa vaunuissa perustuu oikeastaan siihen, että lapsen olisi hyvä nukahtaa niin, että vaunut eivät ole liikkeessä. Jos lapsi vaatii aina liikkeen nukahtaakseen, hän saattaa tarvita vaunujen heijausta myöhemmin kun hän havahtuu unesta yhden unisyklin (30-45min) jälkeen. Unien kannalta olisi parempi että lapsi osaa nukahtaa itse takaisin havahtumisen jälkeen. Näin uni olisi yhtäjaksoisempaa ja siten palauttavampaa.


Jos lapsesi nyt nukahtaa heijaukseen tai vaatii nukahtaakseen pienen vaunuttelun, voit alkaa vähitellen vähentää liikettä. Vaunuja voi heijata aluksi sen aikaa, että lapsi rauhoittuu. Kun nukahtaminen alkaa olla lähellä, voi pysäyttää vaunut kokonaan. Jos itku alkaakin uudelleen, voit jatkaa heijausta hetken. Kun lapsi alkaa nukahtaa ilman liikettä, unetkin saattavat pidentyä. Tähän vaikuttaa tietenkin myös unien ajoitus. Enemmän vinkkejä parempiin päiväuniin voit lukea tästä postauksesta.


Jos lapsesi nukkuu vielä kolmet päiväunet, voi viimeiset unet nukkua ihan huoletta liikkuvissa vaunuissa. Näille viimeisille unille nukahtaminen on monesti vaikeampaa kuin muille päiväunille ja tuolloin vaunujen liike usein auttaa nukahtamisessa.

Ihan pienten kanssa liikkeeseen nukahtamisesta ei kannata paljoa stressata: jotkut eivät suostu ensimmäisten kuukausien aikana nukkumaan vaunuissa ollenkaan, toiset taas nukkuisivat ainoastaan vaunuissa. Tilanne voi muuttua nopeastikin ja siksi vauvan kanssa kannattaakin aina toisinaan kokeilla uusia nukahtamismistapoja.


Ja muista, jos lapsi nukkuu hyvin ja heräilemättä vaikka hänet heijaa tai vaunuttelee uneen, voit ilman muuta jatkaa näin! Vaunut tai rattaat ovat oikein hyvä paikka nukkua päiväunia ja suuri osa lapsista nukkuukin ulkona paljon paremmin kuin sisällä! Jos lapsi siis nukahtaa vaunuihin tai rattaisiin helposti ja saat vaunut esimerkiksi terassille, pihaan tai parvekkeelle, go for it! Jos vaunuttelu vaatii aina ulos lähtemisen tai jos ulos nukuttaminen on muuten hankalaa, voitte alkaa harjoitella myös omassa sängyssä nukkumista.


Jos lapsi nukkuu tavallisesti päiväunia paikallaan olevissa vaunuissa tai sisällä, voit ihan huoletta käydä halutessasi vaunulenkeillä uniaikaan. Lapsi saa varmasti näinkin tarvitsemansa palauttavat päiväunet eikä heti unohda hyviä unitottumuksiaan :)