top of page

Sleepyn ohjeet onnistuneeseen unikouluun

Sleepyn ohjeet onnistuneeseen unikouluun

Aika saada yöheräilyt kuriin ja unet taas takaisin?  Valmiina yöimetysten vähentämiseen tai lopettamiseen? Päivärytmi taas takaisin raiteille?

Unikoulu on paljon lapsiperheitä puhuttava aihe, ja sen tiimoilta löytyykin jo yllin kyllin tietoa ja ohjeistusta. Unikoulun läpivieminen väsymyksen keskellä on usein iso investointi, mutta se on ehdottomasti investointi joka kannattaa; Nukkuminen on opittu taito, jonka jokainen lapsi oppii vanhempien lempeällä tuella ja kannustuksella. Siksi unikouluun ryhtymistä ei kannata turhaan viivyttää, mitä nopeammin aloitat sitä nopeammin perheesi uniongelmat myös ratkeavat.


Unikoulua suunniteltaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että nukkuminen on kokonaisvaltaista; Hyviin yöuniin vaikuttaa useampi tekijä, eikä yksin unikoulun läpivieminen välttämättä ratkaise uniongelmianne. Siksi unisuunnittelu on hyvä tehdä huolella ja kokonaisuutta arvioiden, ennen unikoulun aloittamista. Seuraavassa sinulle asiakkaideni kanssa käyttämä check list, joka auttaa toivottavasti myös sinua onnistumaan unikoulussasi: 

1. Tavoite kirkkaana

Mitä haluat unikoululla saavuttaa, minkä toivot arjessanne muuttuvan unikoulun jälkeen? Oletteko puolisosi kanssa samaa mieltä siitä että haluatte aloittaa nukkumaan opettelun?


2. Valmiina muutokseen

Oletko valmis muutokseen? Oletko valmis luopumaan aikaisemmasta käyttäytymismallista, kuten vaikkapa yöimetyksestä, perhepedistä tai tutin käytöstä, ja tukemaan lastasi uusien taitojen opettelussa? Onko lapsesi valmis tähän muutokseen, henkisesti sekä fyysisesti?


3. Ajankohta oikea

Onko nyt oikea ajankohta elämässänne unikoululle, löytyykö arjestanne aikaa unikoulun läpiviennille? Unikoulun aloittamista esim. lapsen sairastaessa, juuri ennen muuttoa tai päivähoidon aloitusta, uuden perheenjäsenen syntymää, lomamatkaa tai muuta arjen mullistavaa muutosta, kannattaa välttää ja siirtää aloitus mieluummin rauhallisempaan ajankohtaan.


4. Kokonaisuus ratkaisee

Koska nukkuminen on kokonaisvaltaista, arvioi ennen unikoulun aloittamista ensin että lapsesi päivärytmi, uniympäristö sekä ruokavalio ovat kunnossa, ja tukevat unikoulun läpivientiä.


5. Mikä nukkumaan opettelun metodi

Valitse nukkumaan opettelulle metodi, joka parhaiten tukee kasvatustyyliäsi sekä lapsesi luonnetta ja temperamenttia; Onnistuneen läpiviennin kannalta on todella tärkeää että valitsemasi tapa tuntuu sinusta oikealta. Tassuttelu- ja "huudatus"-unikoulun lisäksi on olemassa myös monia muita unikoulumetodeja, jotka saattavat sopia lapsellesi paremmin. Eri metodeihin kannattaa siksi tutustua huolella.


6. Tukiverkosto kunnossa

Varsinkin unikoulun ensimmäiset päivät ovat usein rankkoja pienelle nukkumaan opettelijalle, mutta myös vanhemmille. Apu tukiverkostoiltanne, tai vaikkapa ulkopuoliselta lastenhoitajalta, voi tällöin olla hyvä idea. Varminten onnistutte unikoulun läpiviennissä, kun sitoudutte siihen yhdessä; onnistunut unikoulu on myös investointi parisuhteeseenne!


Joskus ulkopuolinen apu saattaa myös väsymyksen keskellä olla tarpeen; Unikoulun läpivieminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä, ja uupuneena on myös joskus vaikeampaa pysyä johdonmukaisena. Autan mielelläni perhettäsi unisuunnitelmanne teossa sekä unikoulun läpiviennissä, kun olette valmiita nukkumaan!


bottom of page