top of page

Päiväkodin aloitus

Päiväkodin aloitus on suuri mullistus koko perheelle ja ymmärrettävästi mietityttää kovasti vanhempia. Kirjoitimme hoidon aloituksesta erityisesti unen ja nukkumisen näkökulmasta; mitä muutoksia päiväunissa, illoissa tai öissä voi näkyä hoidon aloituksen myötä ja miten voimme helpottaa vaihetta.


Taaperolla reppu selässä

Päiväunet hoidossa

Monikaan lapsi ei ensimmäisinä päivinä jää päiväkotiin itkemättä vanhemman perään.

Onhan tämä iso muutos: lapselle kaikki on aivan uutta ja hän ikävöi vanhempiaan, sisaruksiaan ja kotiaan.


Myös lapsen päiväuniympäristö muuttuu ja moni vanhempi miettiikin, miten lapsi nukkuu päiväkodissa, jos kotona ollaan totuttu nukkumaan esimerkiksi ulkona vaunuissa tai omassa sängyssä vain kohinan ollessa päällä ja tuttu unilelu kainalossa.


Tätä murehditaan usein ihan turhaan ja lapsi nukahtaakin päiväkodissa helposti.

Joillain unet saattavat olla alussa lyhyemmät, mutta ne alkavat pidentyä kun uusi ympäristö tulee tutummaksi ja uusi arki alkaa vakiintua. Päiväkotiin voi ottaa myös oman rakkaan unilelun ja tutin, jos lapsi käyttää sitä nukkuessaan. Voit myös kysyä, jos päiväunilla lapsella voisi olla oma tuttu unipussi käytössä.


Päiväkodissa useampi lapsi nukkuu samassa tilassa. Vaikka moni asia on päiväkodissa erilainen kotioloihin verrattuna, on hoidossakin monta unta tukevaa asiaa:

  • Kohinan sijaan monessa paikassa soitetaan rauhallista unimusiikkia

  • Huone on pimeä tai hyvin hämärä.

  • Ennen nukkumaanmenoa tehdään aina tietyt unirutiinit joihin kuuluu esimerkiksi pottailu/vaipan vaihto, rauhoittumisaikaa, valojen sammutus ja sadun lukeminen.


taapero nukkuu unilelu kainalossaan

Yhdet vai kahdet päiväunet?

  • Jos lapsi nukkuu vielä kahdet päiväunet, voit kysyä hoitopaikasta, jos aamut lyhyet unet onnistuisi nukkua ulkona vaunuissa muiden ulkoillessa tai vaihtoehtoisesti sisällä sängyssä. Nämä aamupäivän unet jäävät pois noin 14-18kk iässä.

  • Jos lapsi on jättämässä aamun unia pois eikä päiväkodissa nukahda aamun unille, voi hän olla hoitopäivän jälkeen hyvin väsynyt. Voit tällöin tarjota ihan lyhyitä, 15 min unia hoitopäivän jälkeen, jotta yliväsymys ei vaikuttaisi yöuniin.

  • Vaikka päivärytmi olisi hyvä olla suurin piirtein samanlainen viikonloppuna kotona kun arjessa päiväkodissa, voi olla, että jonkin aikaa lapsi nukkuu päiväkodissa yhdet unet ja kotona viikonloppuna kahdet.

  • Varsinainen päiväuniaika on noin 11:30-14:00 välillä. Jos lapsi on jo sen ikäinen että hän ei enää nuku päiväunia, pidetään päivähoidossa huolta, että päivään saa silti noin tunnin mittaisen lepohetken. Melko usein tosin käy niin että lapsi nukahtaakin lepohetken aikana.

  • Mikäli päiväunet johtavat illan nukkumaanmenon venymiseen, kannattaa päiväkodin henkilökunnan kanssa sopia tarkemmin lapsen päiväuniajasta ja herättelystä tarvittaessa hieman aikaisemmin.


Rauhoita illat ensimmäisten viikkojen ajan

  • Jos lapsi on herkkä reagoimaan muutoksiin, saattaa tämä helposti näkyä iltaisin kotona kun aletaan laittamaan lasta nukkumaan. Useimmille lapsille päiväkodin aloitus merkitsee suurempaa henkistä ja fyysistä kuormitusta päivän aikana kuin mihin aiemmin on totuttu ja sen myötä levon tarve lapsella kasvaa. Kannattaa siis tarkkailla lasta illan aikana ja laittaa hänet tavallista aiemmin nukkumaan parin ensimmäisen viikon ajan. Muista panostaa myös rauhallisiin iltarutiineihin!

  • Uudenlainen arki saattaa näkyä myös öissä. Yöllä saatetaan heräillä enemmän ja ikävöidä vanhempia, tai mahdollisesti nähdä painajaisia.

  • Uuden kaverit, hoitajat ja uudenlainen tekeminen tuovat lapsen arkeen jännittäviä uusia asioita. Siksi onkin tärkeää illan mittaan kuunnella, mitä lapsi haluaa päivästään kertoa. Yhdessä jutustelun jälkeen nukahtaminenkin on usein helpompaa.

  • Muista antaa paljon haleja ja vietä lapsen kanssa paljon aikaa juuri ennen nukkumaanmenoa <3


Tsemppiä kaikille pienille päiväkotilaisille ja heidän vanhemmilleen <3


Comments


bottom of page