top of page

Päiväkodin aloitus

Vuodenvaihteessa päiväkodin aloitus saattaa olla monelle ajankohtainen asia.

Ajattelimme siis kirjoitella ajatuksiamme sen vaikutuksesta lapsen päiväuniin sekä illan nukkumaanmenoon ja yöuniin.Jännittävää sekä lapselle että vanhemmille


Monikaan lapsi ei ensimmäisinä päivinä jää päiväkotiin itkemättä vanhemman perään.

Onhan tämä iso muutos: lapselle kaikki on aivan uutta ja hän ikävöi vanhempiaan, sisaruksiaan ja kotiaan. Myös lapsen päiväuniympäristö muuttuu.

Moni vanhempi miettiikin, miten lapsi nukkuu päiväkodissa, jos kotona ollaan totuttu nukkumaan esimerkiksi ulkona vaunuissa tai omassa sängyssä vain kohinan ollessa päällä ja tuttu unilelu kainalossa.

Tätä murehditaan usein ihan turhaan ja lapsi nukahtaakin päiväkodissa helposti.

Joillain unet saattavat olla alussa lyhyemmät, mutta ne alkavat pidentyä kun uusi ympäristö tulee tutummaksi. Päiväkotiin voi ottaa myös oman rakkaan unilelun ja tutin, jos lapsi käyttää sitä nukkuessaan. Voit myös kysyä jos päiväunilla onnistuisi käyttää unipussia jos lapsi on tottunut nukkumaan kotona siinä.

Päiväkodissa nukkuu useampi lapsi samassa tilassa. Vaikka moni asia on erilainen kotioloihin verrattuna, on hoidossakin monta unta tukevaa asiaa. Kohinan sijaan monessa paikassa soitetaan rauhallista unimusiikkia ja huone on pimeä tai hyvin hämärä. Ennen nukkumaanmenoa tehdään myös aina tietyt unirutiinit joihin kuuluu esimerkiksi pottailu, valojen sammutus ja sadun lukeminen.
Päiväunet


Jos lapsi nukkuu vielä kahdet päiväunet, voit kysyä hoitopaikasta, jos aamut lyhyet unet onnistuisi nukkua ulkona vaunuissa muiden ulkoillessa tai vaihtoehtoisesti sisällä sängyssä. Nämä aamupäivän unet jäävät pois noin 14-18kk iässä. Jos lapsi on jättämässä aamun unia pois eikä päiväkodissa nukahda aamun unille, voi hän olla hoitopäivän jälkeen todella väsynyt. Voit tällöin tarjota hänelle ihan lyhyitä, 15 min unia klo 16-17 välissä jotta yliväsymys ei vaikuttaisi yöuniin. Vaikka päivärytmi olisi hyvä olla suurin piirtein samanlainen viikonloppuna kotona kun arjessa päiväkodissa, voi olla, että jonkin aikaa lapsi nukkuu päiväkodissa yhdet unet ja kotona viikonloppuna kahdet.

Keskipäivän unet nukutaan päiväkodissa noin 11:30-14:00 välillä. Jos lapsi on jo sen ikäinen että hän ei enää nuku päiväunia, pidetään päivähoidossa huolta, että päivään saa silti noin tunnin mittaisen lepohetken.

Pieni rauhoittumistuokio hämärässä onkin hyvä siellä tapahtumarikkaan päivän keskellä.

Melko usein tosin käy niin että lapsi nukahtaakin lepohetken aikana. Jos päiväunet johtavat illan nukkumaanmenon venymiseen, kannattaa päiväkodin henkilökunnan kanssa sopia lapsen enimmäis päiväuniajasta. Vaikka monissa päiväkodeissa otetaan hyvin huomioon vanhempien toiveet lapsen nukkuma-ajasta, lepohetken jättäminen pois ei yleensä onnistu. On tärkeä muistaa, että päiväkotien henkilökunnallekin on taattava riittävät tauot ja resurssit ovat yleensä laskettu siten, että lepohetken aikana lapsiamme valvomassa on normaalia vähemmän varhaiskasvattajia.


Rauhoita illat ensimmäisten viikkojen ajan


Jos lapsi on herkkä reagoimaan muutoksiin, saattaa tämä helposti näkyä iltaisin kotona kun aletaan laittamaan lasta nukkumaan. Useimmille lapsille päiväkodin aloitus merkitsee suurempaa henkistä ja fyysistä kuormitusta päivän aikana kuin mihin aiemmin on totuttu ja sen myötä levon tarve lapsella kasvaa. Kannattaa siis tarkkailla lasta illan aikana ja laittaa hänet tavallista aiemmin nukkumaan parin ensimmäisen viikon ajan. Muista panostaa myös rauhallisiin iltarutiineihin!

Uudenlainen arki saattaa näkyä myös öissä. Yöllä saatetaan heräillä enemmän ja ikävöidä vanhempia, tai mahdollisesti nähdä painajaisia. Uuden kaverit, hoitajat ja uudenlainen tekeminen tuovat lapsen arkeen jännittäviä uusia asioita. Siksi onkin tärkeä illan mittaan kuunnella, mitä lapsi haluaa päivästään kertoa.

Hän käy näin kokemaansa läpi ja yhdessä jutustelun jälkeen voi nukahtaminenkin olla helpompaa.

Lapsi saa näin kerrottua myös mahdolliset huolensa ja murheensa jolloin ne eivät välttämättä siirry uniin. Jos lapsi ei vielä puhu, voi harmitus ja väsymys näkyä hänen käytöksestään.

Muista antaa paljon haleja ja vietä lapsen kanssa paljon aikaa juuri ennen nukkumaanmenoa <3

Muistattehan vielä, että uniharjoittelua ei kannata ajoittaa samaan aikaan päiväkodin alkamisen kanssa.

Se kannattaa toteuttaa hyvissä ajoin ennen päiväkodin alkua tai odottaa muutama viikko kunnes uusi arki on alkanut tasoittua.


Tsemppiä kaikille pienille päiväkotilaisille ja heidän vanhemmilleen <3


bottom of page