Päiväunen poisjäänti on lapselle iso muutos ja siirtymä usein tapahtuukin hiljalleen ja luonnollisesti lapsen kasvaessa. On hyvin tavallista, että alkuun viikkoon mahtuu useita päiviä, kun lapsi tarvitsee vielä unet ja joinain päivinä ne jäävätkin pois.
Missä iässä unet yleensä jäävät pois?
Vaihteluväli on kaiken kaikkiaan hyvin suuri, 2-5 v. Keskimäärin voi sanoa, että noin 2,5-3,5 ikävuoden tienoilla. Eri kehitysvaiheissa voi tulla kausia, jolloin päiväunille nukahtaminen on hankalampaa tai lapsi jättää unet kokonaan välistä. Tällainen vaihe onkin hyvin tavallinen kahden ikävuoden tienoilla. Kokemuksemme mukaan harvempi lapsi on kuitenkaan vielä tässä iässä valmis luopumaan unista täysin.
Unen tarve ja määrä on hyvin yksilöllinen ja tähän vaikuttaakin hyvin moni asia, muun muassa lapsen temperamentti, päivän touhut, reissut ja kyläilyt, lapsen kehitysvaiheet sekä muutokset arjessa (esimerkiksi muutto, sisaruksen syntymä, hoidon aloitus ja vanhemman töihin paluu).
Mistä tiedän tarvitseeko lapsi vielä päiväunet?
Koska ikähaarukka päiväunen poisjäännille on niin suuri, on lapsen jaksaminen yksi tärkein mittari seuraamaan päiväunen tarvetta.
On kuitenkin paljon muitakin merkkejä, joiden avulla voit pohtia, ovatko unet jossain määrin vielä lapselle tarpeelliset vai olisiko unien aika jäädä pois.
Onko teillä tapahtunut muutoksia illassa? Onko lapsen nukahtaminen venynyt illassa paljon totuttua myöhäisemmäksi? Vaikuttaako lapsi pirteältä ja jaksaa hyvin?
Onko päiväuniaika erilainen kuin ennen? Kestääkö nukahtamisessa tavallista pidempään ja unet venyvät herkästi myöhälle iltapäivään? Jättääkö lapsi unia kokonaan välistä? Tai herääkö lapsi unilta tavallista lyhyemmän ajan jälkeen?
Huomaatko muutoksia yössä? Onko yö tavallista levottomampi, heräileekö lapsi tavallista enemmän tai valvooko hän yön aikana? Herääkö hän uuteen päivään totuttua aikaisemmin ja jaksaa aamun ja päivän hyvin?
Asiakasperheen kokemus, lapsi 3,5v
"Tyttömme nukkui 1,5 h päiväunet, jaksoi pirteänä illan ja nukahti yöunille vasta klo 22, yöllä oli heräilyjä ja välillä hän jopa höpötteli itsekseen pirteänä. Aamulla hän heräsi jo klo 6. Viikonloppuisin hän ei nukkunut päiväunia, nukahti illalla klo 19.30 ja nukkui aamuseitsemään. Päiväunet vaikuttivat meillä hurjasti sekä iltoihin, öihin, että aamuihin."
Joskus paras ratkaisu onkin jättää mahdollisuuksien mukaan unia kokonaan pois. Voit tarkastella myös kuinka paljon päiväunet viivästyttävät illan nukkumaanmenoa ja ns. "syövät" yöltä unta pois jolloin myös unta tulee kokonaisuudessaan vähemmän kuten yllä olevalla perheellä.
Mikäli lapsi taas tarvitsee vielä päiväunet, mutta ne lykkäävät nukkumaanmenoa illassa kovin myöhäiseksi, voi lasta lempeästi herätellä unilta jo hieman tavallista aiemmin, jolloin nukkumaanmenoa saa tuotua hiljalleen aikaisemmaksi. Pienet muutokset kerrallaan auttavat lasta sopeutumaan paremmin uudenlaiseen rytmiin.
Asiakasperheen kokemus, lapsi 2v
"Päiväunillemeno on ollut meillä täyttä taistelua, olemme yrittäneet nukuttaa lasta päiväunille tunnin ajan, lopulta olemme luovuttaneet ja ajatelleet, että ehkä lapsi pärjääkin jo ilman unia. Kuitenkin nyt useampana päivänä lapsi on nukahtanut neljältä istualteen sohvalle."
Mikäli lapsi väsähtää jo aikaisin iltapäivällä tai nukahtaa jopa pystyyn ruokapöytään, ovat päiväunet vielä tarpeen.
Mitä tehdä, jos lapsi tarvitsee vielä päiväunet, mutta nukahtaminen on hankalaa tai kestää pitkään?
Kokeile vaihtaa unipaikkaa, nukahtaisiko lapsi rattaisiin tai vanhempien sänkyyn vieressä köllötellen? Tai joskus vaikkapa automatkalla?
Kokeile muuttaa hieman ajoitusta, nukahtaisiko lapsi jo hieman aiemmin unille? Valveillaolon kannattaa olla lyhyempi ennen päiväunia ja suurempi illan nukkumaanmenoa vasten.
Jos päiväunille meno tuntuu taistelulta, voit pohtia erilaisia vaihtoehtoja miten tilanteen saisi käännettyä sekä sinulle, että lapselle rennoksi ja mukavaksi asiaksi. Voit kertoa lapselle, ettei tarvitse nukkua, voi loikoilla yhdessä sängyssä hetken aikaa, höpötellä päivästä ja lukea tai kuunnella yksi satu jonka jälkeen voi nousta ja jatkaa taas muita puuhia. Kun paine nukahtamisesta poistuu ja tilalle tulee rauhallinen ja rento mieli, voi lapsi nukahtaakin.
Miten käy illan nukkumaanmenoajan, kun päiväunet jäävät kokonaan pois?
Ehkä suurin kysymys mitä vanhemmat miettivät päiväunen jäädessä pois liittyy nukkumaanmenoaikaan, eli kannattaako lasta laittaa aiemmin nukkumaan vai voiko käydäkin niin, että herätys onkin aamulla vain entistä aikaisemmin?
Kun päiväunet jäävät kokonaan välistä, voi lapsi olla alkuun hyvin väsynyt jo melko aikaisessa vaiheessa, monilla väsymystä näkyy klo 17-18 välillä ja usein puhummekin Pikku Kakkosen aikaan iskevästä väsymyksestä.
Kokemuksemme mukaan suurimmalla osalla lapsista iltarutiineja ja nukkumaanmenoa kannattaa aikaistaa. Joskus 15 min aikaistus voi olla riittävä ja toinen lapsi voikin tarvita tuntia aiemman unille menon, tämä riippuu hyvin paljon esimerkiksi lapsen temperamentista, iästä sekä unen tarpeesta.
Mikäli nukkumaanmeno tuntuu alkuun super aikaiselta, älä huolehdi, sillä kun lapsi tottuu uuteen rytmiin, myöhäistyy nukkumaanmenokin taas hiljalleen.
Kova väsymys voi herkästi näkyä levottomuutena yössä tai aikaisempana aamun heräämisenä. Mikäli lapsi siis herää aamulla paljon tavallista aikaisemmin ja vaikuttaa heti tai hyvin pian heräämisen jälkeen väsyneeltä, kokeile hieman aikaisempaa nukkumaanmenoa illassa.
Sopiva nukkumaanmenon sweet spot löytyy hyvin usein kokeilemalla.
Kaikilla väsymyksen merkit eivät kuitenkaan näyttäydy samalla tavalla ja voikin olla joskus vaikeaa arvioida sopivaa nukkumaanmenoaikaa.
Taaperoilla ja leikki-ikäisillä lapsilla väsymys voikin näyttäytyä hyvin eri tavalla kuin pienillä vauvoilla, lapsi ei välttämättä ole itkuinen, vaan saatat nähdä kierrosten kasvavan iltaa kohden, lapsi voi olla ärtynyt tai syöminen ei välttämättä suju tavalliseen tapaan. Lue lisää taaperon väsymyksen merkeistä aikaisemmasta blogipostauksestamme.
Muista, että muutos on lapselle suuri ja uuden rytmin asettumisessa voi mennä hieman aikaa. Valtavasti voimia muutokseen!
Comments