top of page

Pinnasängystä lasten sänkyyn - Näin siirtymä sujuu helpoiten!

Lue koko artikkeli täältä:


Vaikka vanhemmista olisi jo mukava siirtää parivuotias taapero nukkumaan lastensänkyyn, pinnasänky on todennäköisesti hänelle vielä paras paikka nukkua. Unen kehityksen kannalta optimaalinen aika siirtyä pinnasängystä lastensänkyyn on noin 2,5–3 ikävuoden kohdalla, vannoo unikonsultti.

– Mitä lähemmäs kolmea vuotta pääsee, sitä parempi, kertoo lasten Sleepy-unikonsultoinnin perustaja Maria Österberg.

Syynä tähän on se, että impulssikontrolli eli kyky vastustaa mielitekoja – kuten sängystä poistumista keskellä yötä – kehittyy vasta lähempänä kolmea ikävuotta. Kaksivuotiaalla ei vielä ole ymmärrystä siitä, että laidattomassa sängyssä pitäisi pysyä.


Hätäinen vaihdos pinnasängystä lastensänkyyn voi tuoda väsymyskierteen

Moni lapsi siirtyy juniorisänkyyn täysin ongelmitta jo pian vauvavuoden päätyttyä, eivätkä perheen unet välttämättä kärsi uudesta sängystä. Jos siirtyminen juniorisänkyyn on kuitenkin ollut omalle lapselle liian aikaista, se näkyy pian.

– Ensimmäiset kaksi–kolme viikkoa voivat vielä mennä hyvin ja vanhemmat saattavat ajatella, että sujuipa siirtyminen helposti. Sitten lapsi alkaa ymmärtää, että sängystä pääsee pois, Österberg kertoo.

Iltaisin nukahtamisesta voi tulla haastavaa ja yöheräilyt voivat lisääntyä. Lisäksi lapsi saattaa alkaa karkailla sängystä. Huonot yöt voivat myös heijastua päiviin ja heikentää päiväunia, jolloin väsymyksen kierre on valmis.

– Usein 1,5–2 vuoden kieppeillä on vielä unitaantuma, uhmaikä sekä toinen eroahdistuksen aalto. Nämä kaikki voivat tehdä nukkumisesta haasteellista.

Lisää ongelmia voi vielä tulla siitä, jos taapero on siirretty pinnasängystä pois siksi, että sitä käyttää nyt perheen uusi vauva. Isojen muutosten keskellä ei kannata tehdä muutoksia nukkumisasioihin, sillä nekin tyypillisesti heikentävät yöunta.


Tehkää lastensänkyyn siirtymisestä yhteinen projekti

Kun siirtyminen pinnasängystä lastensänkyyn on lopulta iän puolesta ajankohtaista, siirtymää kannattaa hieman valmistella. Uudesta sängystä voi tehdä yhteisen projektin.

– Lapsi ja vanhempi voivat esimerkiksi valita yhdessä sänkyyn lakanat ja laittaa sänkyyn etukäteen pari unilelua nukkumaan.

Jos huoneeseen mahtuu, siellä voi myös olla jonkin aikaa kaksi sänkyä. Lapsi voi vielä yöllä nukkua pinnasängyssä mutta harjoitella päiväunilla nukkumista isompien lasten sängyssä.

Ensimmäisinä iltoina, kun lapsi siirtyy nukkumaan myös öitä uudessa sängyssä, kannattaa varata hieman runsaammin aikaa iltarutiinille. Vanhoista nukkumistottumuksista on kuitenkin hyvä pitää kiinni.

– Jos vanhempi on esimerkiksi aiemmin toivottanut hyvät yöt ja jäänyt oven rakoon istumaan, myös jatkossa on hyvä tehdä niin, eikä yhtäkkiä alkaa istua sängyn vieressä ja paijata lasta uneen.


Älä säikähdä, jos pinnasängystä luopuminen aiheuttaa haasteita

Pinnasänkyyn nukahtaminen on usein helpompaa kuin lastensänkyyn, koska pinnasängystä ei pääse yhtä helposti pois. Uuteen sänkyyn siirtyminen voikin aluksi aiheuttaa haasteita, kuten pitkiä nukutustaisteluita.

Vanhempien olisi kuitenkin tärkeää pysyä kärsivällisinä ja ymmärtäväisinä, vaikka tilanne aiheuttaisi turhautumista. Sängystä ei esimerkiksi tulisi puhua negatiivisesti, jotta lapsi ei ala liittää siihen negatiivisia assosiaatioita.

– Sänkyä ei myöskään saa missään nimessä käyttää rankaisuna. Jos lapsi käyttäytyy päivällä huonosti, häntä ei tule käskeä omaan sänkyyn miettimään tekojaan.


Anna uudelle aikaa – ja palaa tarvittaessa pinnikseen

Kaikkeen uneen liittyvä vaatii aikaa. Uusiin nukkumisjärjestelyihin tottuminen voi kestää muutamia viikkoja. Uuden sängyn kanssa ei hyödytä heti luovuttaa, jos lapsi on jo lähellä kolmen vuoden ikää.

– Kolmevuotiaan kanssa voi jo keskustella asioista ja sopia yhteisistä pelisäännöistä.

Paluu takaisin pinnasänkyyn voi kuitenkin olla oikea vaihtoehto, jos lapsi on vasta 2-vuotias ja yöt ovat vielä kuukauden totuttelun jälkeenkin sekavia.

– Joissain perheissä on tehty esimerkiksi niin, että huoneeseen on tuotu hetkeksi matkasänky öitä varten ja uuteen sänkyyn totuttelua on jatkettu päiväunilla.

Pinnasänkyyn palatessa varo ilmaisemasta lapselle, ettei hän ole vielä tarpeeksi iso lastensänkyyn.

– Lapselle ei saa jäädä sellaista kuvaa, että hän on jollakin tavalla epäonnistunut.


Comments


bottom of page