top of page

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Sleepyn palveluista.
Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä lomakkeellamme, sähköpostilla tai soittamalla 050 476 7878.

Sleepy vauvan uniohjaus.
Sleepy taaperon uniohjaus.
lapsi ei nuku
Sleepy lasten uniohjaus.
Lapsen uni kuvitus.
 • Saako teiltä ohjeet unikouluun?
  Kyllä saa. Lapsen unikoulu käsitetään usein nukahtamistapojen muuttamisena yöunille käydessä ja/tai yöheräilyistä pois opetteluna. Uniohjauksissa tarkastelemme unia aina kokonaisvaltaisesti, jotta pystymme tukemaan lapsen hyvinvointia sekä yöunia parhaalla mahdollisella tavalla. Annamme sopivat ohjeet lapsen ikätaso ja vanhempien toiveet huomioiden.
 • Tarvitaanko aina unikoulua?
  Lapsen unien tukeminen on paljon muutakin kuin unikoulu. Päivän rytmityksellä, ravitsemuksella, uniympäristöllä sekä unirutiineilla on suuri vaikutus lapsen uneen. Tarkasteltaessa näitä kaikkia yhdessä, ei varsinaista unikoulua välttämättä aina tarvita.
 • Käytättekö vuorovaikutusta rajaavia menetelmiä?
  Lapsen itkuun ja harmitukseen tulee aina reagoida, eikä uniohjauksessa käytetä menetelmiä, jotka luovat lapselle turvattomuutta. On tärkeää, että lapsella on turvallinen olo myös nukkumaan kädessään. Joskus vanhemman vierellä olo saattaa vaikeuttaa unen saamista, etenkin hieman isommilla lapsilla. Tällöin lapselle on hyvä antaa hieman enemmän tilaa unen hakemiselle. Lapset ovat tässä hyvin yksilöllisiä ja toimimmekin aina lasta ja vanhempia kuunnellen.
 • Onko uniohjauksenne lapsentahtista?
  Meille tärkeintä on aina lapsen hyvinvointi. Teemme suunnitelmat aina yhteistyössä vanhempien kanssa huomioiden jokaisen lapsen yksilöllisesti. Sleepy tarjoaa henkilökohtaista uniohjausta, jotta perhe saisi juuri heidän tilanteeseensa parhaiten sopivan avun.
 • Mitä on unikoulu?
  Unikoulu sanaa käytetään laajasti puhuttaessa lapsen unien parantamisesta. Puhumme itse mieluummin lapsen unien tukemisesta, sillä unikoulu -sanana voidaan mieltää ”itkettämisenä” tai, että lasta ”koulutetaan” nukkumaan paremmin. Nämä eivät kuvasta ohjauksiamme. Erilaisten muutosten yhteydessä on tärkeää, että lapsella on rakastettu ja turvallinen olo. Tämä muodostuu vanhempien tuesta ja rauhoittelusta, jossa lasta rauhoitetaan esimerkiksi äänellä, kosketuksella tai sylillä. Suosittelemme uniohjauksissamme vaiheittaista etenemistä, sillä mikään yhden yön aikana tehty unikoulu ei tuo muutosta esimerkiksi siihen, että lapsi heräilee öisin. Hyvät unet ovat iso kokonaisuus, johon vaikuttavat lapselle sopiva päivärytmi, ravitsemus, uniympäristö, rutiinit, päivän aktiviteetit sekä turvallinen kiintymyssuhde. Kun etenemme vaiheittain, takaamme, että tällöin lapsikin sopeutuu muutoksiin paljon helpommin ja myös vanhemmat jaksavat paremmin.
 • Lapsi heräilee useita kertoja yössä, toivomme rauhallisempia öitä, mutta samaan aikaan haluamme jatkaa perhepedissä nukkumista, pystyttekö auttamaan?"
  Ehdottomasti! Ohjauksemme ei vaadi lapsen siirtoa omaan sänkyyn nukkumaan, mikäli tämä ei ole perheen toiveissa. Ohjaus lähtee aina liikkeelle perheen toiveiden kuuntelemisesta. Halusitte sitten jatkaa perhepedissä tai siirtää lapsen omaan sänkyyn/huoneeseen osaksi yötä tai koko yöksi, voidaan tämä sovittaa uniohjaukseen. Olemme auttaneet yli tuhatta perhettä nukkumaan paremmin ja toiveita on yhtä paljon erilaisia kuin on perheitäkin.
 • 3 kk ikäinen vauva nukkuu vain sylissä tai liikkuvissa vaunuissa, voitteko auttaa?"
  Kyllä! Pienelle vauvalle on hyvin luonnollista, että hän haluaa nukkua lähellä vanhempaa. Liike auttaa monilla nukahtamiseen ja uni voi myös jatkua helpommin pidempään. Uniohjauksessa on kuitenkin mahdollista harjoitella uusia unipaikkoja lapsi huomioiden.
 • Tuleeko yöimetykset tai yösyötöt lopettaa?
  Parempia unia voidaan saavuttaa myös ilman yösyöttöjen lopettamista. Vaihtoehtoja onkin monia; syötöt voi pitää täysin ennallaan, niitä voi vähentää, voi kokeilla unisyöttöä tai jättää syötöt kokonaan pois. Huomioimme aina sekä vanhempien toiveet, että lapsen tarpeet ja teemme suunnitelman näiden mukaisesti.
 • Minkälaista päivärytmiä suosittelette ohjauksissanne?
  Lapselle sopiva päiväunen määrä ja ajoitus on tärkeä kokonaisuus hyviä yöunia ajatellen. Unen tarve on kuitenkin hyvin yksilöllinen ja sopiva rytmi riippuu paljon myös perheen arjesta (esimerkiksi vuorotyö, päiväkotiarki, sisaruksen rytmi). Päivärytmiä tarkastellaan aina yksilöllisesti yhdessä perheen kanssa, eikä yhtä jokaiselle sopivaa päivärytmiä ole.
 • Tuleeko minun herättää vauva päiväunilta?
  Päiväunilta herättelyä emme suosittele pienille vauvoille. Isompien lasten kanssa herättelyä voi olla hyödyllistä tehdä, mikäli sen avulla yöhön tulisi rauhallisempaa ja pidempää unijaksoa. ”Uni ruokkii unta” -ajatus on tärkeä ja toimii hyvin tiettyyn pisteeseen asti, mutta joskus liian suuri päiväunen määrä voi tuoda mukanaan enemmän yöheräilyjä, aikaisempia aamuja tai vaikeutta nukahtaa illalla.
 • Saako teiltä apua taaperon tai leikki-ikäisen uniin?
  Kyllä saa. Asiakkaissamme on paljon jo vauvavuoden ohittaneiden taaperoiden ja leikki-ikäisten perheitä. Sleepy auttaa 0-4 -vuotiaiden lasten unihaasteissa.
bottom of page