top of page

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Sleepyn palveluista.
Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä lomakkeellamme, sähköpostilla tai soittamalla 050 476 7878.

Sleepy vauvan uniohjaus.
Sleepy taaperon uniohjaus.
lapsi ei nuku

Usein kysyttyä

Mitä on unikoulu? 

Unikoulu -sanaa käytetään laajasti puhuttaessa lasten unista. Puhumme itse mieluummin lapsen unien tukemisesta, sillä unikoulu -sanana luo hyvin erilaisia mielikuvia ja se voidaan mieltää esimerkiksi ”itkettämisenä” tai, että lasta ”koulutetaan” nukkumaan paremmin. Nämä eivät kuvasta ohjauksiamme.

Unikoulu käsitetään usein toimintana, joka liittyy vain illan nukahtamiseen tai yön aikana tehtävään tiettyyn unikoulumenetelmään, jonka tavoitteena voidaan pitää itsenäistä nukahtamista, yösyöttöjen lopettamista tai omaan sänkyyn/huoneeseen siirtymistä.

 

Sleepyllä perheen tilanteeseen ja toiveisiin syvennytään yksilöllisesti, kokonaisuus huomioiden. Tiedämme, että hyvät unet ovat iso kokonaisuus, johon vaikuttavat esimerkiksi lapselle sopiva päivärytmi, ravitsemus, uniympäristö, rutiinit, päivän aktiviteetit sekä turvallinen kiintymyssuhde. Näitä asioita tarkasteltaessa puhumme unien tukemisesta ja usein jo pienilläkin muutoksilla saadaan perheen unia parannettua.

​

Olivatpa tehtävät muutokset pieniä tai suurempia on tärkeää, että lapsella on rakastettu ja turvallinen olo. Tämä muodostuu vanhempien tuesta ja rauhoittelusta, jolloin lasta autetaan nukahtamaan erilaisin vuorovaikutuksen ja läheisyyden keinoin. Kun etenemme vaiheittain takaamme, että lapsi sopeutuu muutoksiin helpommin ja myös vanhemmat jaksavat paremmin.

4kk ikäinen vauvani ei nuku öisin, voiko näin pienen unille tehdä vielä mitään?

Ehdottomasti voi! Uni tämän ikäisellä voi olla vielä jäsentelemätöntä eikä vuorokausirytmi ole välttämättä vielä täysin muodostunut, mutta voimme auttaa vauvaa useilla eri tavoilla nukkumaan paremmin myös yöllä. Saat meiltä tähän selkeät ohjeet uniohjauksessamme.

Tuleeko yösyötöt lopettaa?

Parempia unia voidaan saavuttaa myös ilman yösyöttöjen lopettamista. Vaihtoehtoja onkin monia erilaisia; syötöt on mahdollista pitää täysin ennallaan, niitä voi vähentää, voi kokeilla unisyöttöä tai jättää syötöt kokonaan pois. Huomioimme aina sekä vanhempien toiveet, että lapsen tarpeet ja teemme suunnitelman näiden mukaisesti. Kaikki Sleepyn tiimiläiset ovat WHO:n imetysohjaajia ja Riina on lisäksi imetyskouluttaja. Voit siis olla varma, että saat luotettavan avun ja tiedon kaikkiin imetykseen liittyviin asioihin.

Pitääkö minun herättää vauvaa päiväunilta?

Päiväunilta herättelyä emme suosittele pienille vauvoille, sillä vuorokausirytmi ja päiväunet ovat vasta hiljalleen jäsentymässä. Isompien lasten kanssa herättelyä voi olla hyödyllistä tehdä, mikäli sen avulla yöhön tulisi rauhallisempaa ja pidempää unijaksoa. ”Uni ruokkii unta” -ajatus on tärkeä ja toimii hyvin tiettyyn pisteeseen asti, mutta joskus liian suuri päiväunen määrä voi tuoda mukanaan enemmän yöheräilyjä, aikaisempia aamuja tai vaikeutta nukahtaa illalla.

Saako teiltä apua taaperon tai leikki-ikäisen uniin?

Ehdottomasti! Asiakkaissamme on paljon jo vauvavuoden ohittaneiden taaperoiden ja leikki-ikäisten vanhempia. Isompien lasten uniohjauksessa panostamme paljon leikkisyyteen, turvan tunteen vahvistamiseen sekä tunnetaitoihin. Tärkeitä asioita ovat myös lapselle sopivan päivärytmin löytäminen ja koko perheelle toimivat rutiinit. 

Minkälaista päivärytmiä suosittelette ohjauksissanne?

Lapselle sopiva päiväunen määrä ja ajoitus on tärkeä kokonaisuus hyviä yöunia ajatellen. Unen tarve on kuitenkin hyvin yksilöllinen ja sopiva rytmi riippuu myös muista tekijöistä, kuten lapsen iästä sekä perheen arjesta (esimerkiksi vuorotyö, päiväkotiarki, sisaruksen rytmi). Päivärytmiä tarkastellaan aina yksilöllisesti yhdessä perheen kanssa, eikä yhtä jokaiselle lapselle sopivaa päivärytmiä ole olemassakaan..

Lapsi heräilee useita kertoja yössä, toivomme rauhallisempia öitä, mutta samaan aikaan haluamme jatkaa perhepedissä nukkumista, pystyttekö auttamaan?"

Aivan varmasti pystymme! Lasta ei tarvitse siirtää omaan sänkyyn nukkumaan, mikäli tämä ei ole perheen toiveissa.

Ohjaus lähtee aina liikkeelle perheen toiveiden kuuntelemisesta. Halusitte sitten jatkaa perhepedissä tai siirtää lapsen omaan sänkyyn/huoneeseen osaksi yötä tai koko yöksi, voidaan tämä sovittaa uniohjaukseen. Olemme auttaneet yli tuhatta perhettä nukkumaan paremmin, toiveita on yhtä paljon erilaisia kuin on perheitäkin.

bottom of page