top of page

Kun eroahdistus sekoittaa unet

Joko olet lukenut Uniblogistamme 9-12 kuukauden unitaantumasta? 9-12 kuukauden taantuman takana on usein uusien motoristen taitojen lisäksi myös eroahdistus; Aikaisemmin hyvin nukkunut vauva saattaa alkaa taistella päiväunille menoa, illan nukahtamisesta tulee itkuista ja nukahtaminen venähtää, ja yöllä heräillään yhtäkkiä jatkuvasti, paikalle on mentävä ja aamut yrittävät alkaa liian aikaisin.


Osalla eroahdistus saattaa aaltoilla jo 6 kuukauden kohdalla, ja toisilla vielä 1,5-2 vuoden unitaantumankin yhteydessä. Päivisin vanhempia ei päästetä hetkeksikään näköpiiristä, ja iltaisin unille käyminen ilman vanhempien läsnäoloa aiheuttaa paniikin. Eroahdistus saattaa aaltoilla useammankin viikon, ja 9-12kk unitaantuma sekoittaa osalla unia jopa kuukaudenkin ajan.


taapero vanhemman sylissä, lapsen eroahdistus


Eroahdistuksen merkit

  • Itku vanhemman poistuessa huoneesta tai suorasta näköpiiristä

  • Tarrautuminen vanhempaan, halu olla vain sylissä tai vanhemman välittömässä läheisyydessä

  • Yleinen itkuisuus tai tyytymättömyys

  • Illan nukkumaanmenon tai päiväunien vaikeutuminen; lapsi voi vastustella nukkumaanmenoa ja haluaa pitää vanhemman mahdollisimman lähellä, nukahtaminen voi kestää tavallista pidempään ja lapsi voi herätä päiväunilta aikaisemmin

  • Muutokset yössä; lapsi voi herätä tiheämmin yön aikana ja hänen on vaikeampaa nukahtaa uudelleen tai aamun herääminen voi aikaistua totutusta


Miten toimia unien suhteen, kun eroahdistus voimistuu?


  • Eroahdistuksen ajan kannattaa päivään varata riittävästi kiireetöntä läheisyyttä ja yhdessäoloa, ja harjoitella erillisyyden hahmottamista tutuissa ja turvallisissa olosuhteissa, pienin askelin; ”Palaan kyllä takaisin, vaikka käväisenkin pikaiseen toisessa huoneessa. Voit hyvin jatkaa leikkejäsi, sillä välin kun haen kupposen kahvia.”

  • Kerro aina lapselle, kun poistut huoneesta, oli kyseessä sitten illan nukkumaanmeno tai päivällä vessaan meno. Lapsi tarkkailee usein voimakkaasti ympäristöään ja vanhemman läsnäoloa tuntosarvet pystyssä ja hermosto virittyneenä. Emme halua tässä vaiheessa yrittää hiipiä huoneesta vaivihkaa pois, sillä tämä usein vain pitkittää ja hankaloittaa nukkumaanmenoa.

  • Ota avuksi leikit eroahdistuksen käsittelyyn. Esimerkiksi kukkuu -leikki on erinomainen tapa vahvistaa lapsen turvan tunnetta ja samalla harjoitella pysyvyyden tunnetta; vaikka vanhempi poistuu hetkeksi näkyvistä, hän palaa aina takaisin. Myös piiloleikki on oiva vaihtoehto! Vanhemman piiloon meneminen ei tässä kohtaa useinkaan ole hyvä idea, voitkin aloittaa piilottamalla lapsen lelun esimerkiksi peiton alle.

  • Jos lapsesi on nukkunut hyvin ennen eroahdistusta, kannattaa jo muodostuneista lapselle tutuista unirutiineista ja rytmeistä pyrkiä pitämään edelleen kiinni. Aiemmin hyvin toimineita asioita ei siis kannata radikaalisti alkaa heti muuttamaan, näin autamme lasta turvallisesti yli pahimman eroahdistuksen.

  • Tuttujen ja turvallisten unirutiinien merkitys korostuu eroahdistuksen myötä entisestään, esim. iltarutiiniin on hyvä varata hieman enemmän aikaa. Voit myös halutessasi tuoda jonkin pienen rutiinin lisänä, joka auttaisi tankkaamaan läheisyyttä ja hellyyttä yötä varten. Kokeile esimerkiksi satuhierontaa, loruttelua, lauleskelua tai lyhyttä höpöttelyhetkeä isompien taaperoiden kanssa.

  • Lisäksi, voisiko vanhemmalta tuoksuva unilelu tai paita, unirätti, raolleen jätetty ovi, kohina tai vaikkapa pieni univalo tuoda pienelle nukkujalle hieman lisäturvaa? Kurkkaa suosituksemme yövaloista.

  • Jos eroahdistuksen myötä vanhemman illalla tai yöllä näköpiiristä lähteminen tuntuu lapsestasi ylitsepääsemättömältä, ota lapsi viereen nukkumaan tai jää muutamaksi illaksi ja/tai yöksi hänen lähelleen, vaikka patjalle (mikä teille parhaiten sopiikin). Patjalla nukkuessa voit siirtyä pikku hiljaa kauemmaksi huoneessa, kun pahin eroahdistus alkaa helpottaa.


Jos lapsesi nukkuminen on takkuillut jo ennen eroahdistuksen alkua, ei muutosten tai mahdollisen unikoulun aloittamisen kanssa välttämättä kannata kiirehtiä; keskity ensin mukaviin rutiineihin, lapsen uniympäristöön sekä tsekkaa päivän rytmitys kuntoon.


Mahdolliseen unikouluun ryhtyessäsi suosittelen, että valitset unikoulumetodiksi sellaisia menetelmiä, jossa et poistu lapsen näköpiiristä.


Muista myös, että muutoksia unien suhteen voi ja kannattaakin tehdä askel kerrallaan, eikä muutoksen tarvitse tapahtua yhdessä yössä; Älä siis turhaan vertaile ympärillesi, vaan etene juuri siihen tahtiin joka tuntuu sekä itsestäsi, että lapsestasi parhaalta!


Mikäli tilanne tuntuu pitkittyneen ja unet takkuilevat, löydät palveluistamme apua.


Pienen suuret vuodet -oppaasta saat taapero- ja leikki-ikäiselle valtavasti apua ja vinkkejä paitsi uniin, myös lukuisiin muihin kehitysvaiheisiin kuten tahtoikään, kuivaksi opetteluun, päiväkodin aloitukseen ja tutista luopumiseen.


vauva pitää vanhemman kädestä kiinni

bottom of page