Kun eroahdistus sekoittaa unet
Joko olet lukenut Uniblogistamme 9-12 kuukauden unitaantumasta? 9-12 kuukauden taantumaan takana on usein uusien motoristen taitojen lisäksi myös eroahdistus; Aikaisemmin hyvin nukkunut vauva saattaa alkaa taistella päiväunille menoa, illan nukahtamisesta tulee itkuista ja nukahtaminen venähtää, ja yöllä heräillään yhtäkkiä jatkuvasti, paikalle on mentävä, aamut yrittävät alkaa liian aikaisin.
Osalla eroahdistus saattaa aaltoilla jo 6 kuukauden kohdalla, ja toisilla vielä 1,5-2 vuoden unitaantumankin yhteydessä. Päivisin vanhempia ei päästetä hetkeksikään näköpiiristä, ja iltaisin unille käyminen ilman vanhempien läsnäoloa aiheuttaa paniikin. Eroahdistus saattaa aaltoilla useammankin viikon, ja 9-12kk unitaantuma sekoittaa osalla unia jopa kuukaudenkin ajan. Miten toimia unien suhteen, kun eroahdistus voimistuu?
Eroahdistuksen ajan kannattaa päivään varata riittävästi kiireetöntä läheisyyttä ja yhdessäoloa, ja harjoitella erillisyyden hahmottamista tutuissa ja turvallisussa olosuhteissa, pienin askelin; ”Palaan kyllä takaisin, vaikka käväisenkin pikaiseen toisessa huoneessa. Voit hyvin jatkaa leikkejäsi, sillä välin kun haen kupposen kahvia.”
Jos lapsesi on nukkunut hyvin ennen eroahdistusta, kannattaa jo muodostuneista unirutiineista ja aikatauluista pyrkiä pitämään edelleenkin kiinni; Aiemmin hyvin toimineita ei siis kannatta radikaalisti alkaa heti muuttamaan, samalla kun haluamme tietysti auttaa lastamme turvallisesti yli pahimman eroahdistuksen. Päinvastoin, tuttujen ja turvallisten unirutiinien merkitys korostuu eroahdistuksen myötä entisestään, esim. iltarutiiniin on hyvä varata hieman enemmän aikaa. Lisäksi, voisiko vanhemmalta tuoksuva unilelu tai unirätti, raolleen jätetty ovi, kohina tai vaikkapa pieni unilamppu tuoda pienelle nukkujalle hieman turvaa?
Jos eroahdistuksen myötä vanhemman illalla tai yöllä näköpiiristä lähteminen tuntuu lapsestasi ylitsepääsemättömältä, jää muutamaksi illaksi tai yöksi hänen lähelleen, vaikka patjalle. Ja siirry sitten pikku hiljaa patjan kanssa kauemmaksi, kun pahin eroahdistus alkaa helpottaa.
Jos taas lapsesi nukkuminen on takkuillut jo ennen eroahdistuksen alkua, ei unikoulun aloittamisen kanssa välttämättä kannata kiirehtiä; Työstä ensin lapsesi unihygienia sekä päivän rytmitys kuntoon. Mahdolliseen unikouluun ryhtyessäsi suosittelen että valitsen unikoulumetodiksi lempeämpiä menetelmiä, jossa sinun ei ainakaan alkuun tarvitse poistua vielä näköpiiristä, tai jätä unikoulun toteuttamisen hieman myöhemmäksi.
Muista myös että nukkumista voi ja kannattaakin opetella askel kerrallaan, ja eikä muutoksen tarvitse tapahtua yhdessä yössä; Älä siis turhaan vertaile ympärillesi, vaan etene juuri siihen tahtiin joka tuntuu sekä itsestäsi että lapsestasi parhaalta!
