top of page

Yövalo lapselle: 5 kysytyintä kysymystä

Kokosin meiltä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset yövalon valinnasta ja käytöstä. Postauksen lopusta löydät lisäksi koottuna meidän suosikit erilaisista yövaloista.



Liewood yövalo lapselle

1. Milloin ottaa yövalo lapselle käyttöön?

  • Yövalon käyttöä kannattaa harkita, kun lapsi alkaa ilmaista pelkoa pimeää kohtaan tai nukkumaanmeno alkaa jännittää. Tämä tapahtuu usein noin 1,5-2,5 vuoden iässä, kun lapsen mielikuvitus alkaa voimakkaasti kehittyä.

  • Nukkumaanmenon hankaloituminen voi liittyä myös taaperoikäisen lapsen kehitykseen ja erityisesti vaiheeseen, joka voi olla lapselle ristiriitainen; samaan aikaan lapsi harjoittelee itsenäistymistä, mutta kokee myös olevansa vielä kovin pieni ja tarvitsee vanhemmalta paljon turvaa ja läheisyyttä. Yövalo voi olla tällöin hyvä lisä lapsen uniympäristöön ja auttaa lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi.

  • Jonkinlaista yövaloa kannattaa harkita myös siinä vaiheessa, kun lapsi pääsee liikkumaan sängystä itse pois yön aikana ja tarvitsee valoa liikkumiseen (esim. kulkeminen vanhempien huoneeseen tai vessassa käynnit). Voit sijoittaa valon joko lapsen huoneeseen tai käyttää esimerkiksi liiketunnistimella syttyviä käytävä- tai porrasvaloja.


2. Mitä tulisi ottaa huomioon yövalon valinnassa?

Yövalon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin erilaisiin tekijöihin:

  • Valitse valo, jossa on lämminsävyinen väri: Yövalon värin olisi hyvä olla lämminsävyinen, kuten punainen tai oranssi. Vältä kylmiä sävyjä, kuten valkoista tai sinistä, jotka voivat jarruttaa unihormoni melatoniinin tuotantoa ja viivästyttää nukahtamista.

  • Turvallisuus: Valitse valo, joka ei kuumene käytön aikana ja on testattu sekä hyväksytty lasten käyttöön.

  • Kirkkaus: Valitse mahdollisimman himmeä valo, sillä kirkkaalla valolla on voimakkaampi vaikutus vuorokausirytmiin. Voit vaikuttaa kirkkaustasoon sijoittamalla valon kauemmas lapsen sängystä ja/tai laittamalla sen esimerkiksi lelukoriin tai huonekalun taakse hieman piiloon.

  • Projektorit: Markkinoilla on nykyään myös erilaisia yövaloprojektoreja, joissa kattoon tai seinälle heijastuu liikkuvia kuvia ja taustalla kuuluu ääntä. Projektorit voivat rauhoittaa ja rentouttaa lasta sekä auttaa nukahtamaan. Toisille lapsille tällaiset useat aistiärsykkeet ovat liian stimuloivia ja voivat jopa viivästyttää unen tuloa, mutta voit halutessasi käyttää sitä osana muita iltarutiineja (esimerkiksi iltasatuhetken aikana) ja sammuttaa laitteen, kun on aika käydä nukkumaan.


3. Voiko yövalo häiritä lapsen unta?

  • Valo vaikuttaa hyvin voimakkaasti vuorokausirytmiin sekä melatoniinin tuotantoon. Liian kirkas yövalo voi häiritä kehon luonnollista kykyä tunnistaa, milloin on aika nukkua ja milloin olla hereillä. Valo viestii voimakkaasti aivoille "Nyt kuuluu olla hereillä ja aktiivisena", mikä voi vaikeuttaa lapsen nukahtamista ja syvään uneen pääsemistä.


  • On myös tärkeää ottaa huomioon, mihin aikaan päivästä lapsi altistuu kirkkaalle valolle. Myöhään illalla altistus kirkkaalle valolle voi viivästyttää nukkumaanmenoaikaa ja häiritä unen laatua. Toisaalta taas, aikaisin aamulla altistuminen valolle voi aikaistaa heräämisaikaa ja samalla koko vuorokausirytmiä. Hyvin moni aikuinen varmasti tunnistaa valoisista kesäilloista tai aamuista saman vaikutuksen; unen tulo iltaisin kestää tai uni alkaa olla jo kovin levotonta aamuyöllä, kun aurinko alkaa nousemaan.


  • Yövalon on siis hyvä olla mahdollisimman himmeä ja unen tuloa tukeva (lämminsävyinen), jotta se ei vaikuta heikentävästi nukahtamiseen tai unen laatuun.


Valon ja pimeän vaihtelu vaikuttaa merkittävästi kehomme vuorokausirytmiin ja sisäiseen kelloon. Luonnonvalon määrä ja voimakkuus vaihtelevat päivän aikana, ja tämä vaihtelu toimii voimakkaimpana sisäisen kellon tahdistajana. Auringonvalo herättää aivoissa signaaleja päivän alkamisesta ja aktiivisuuden lisääntymisestä, kun taas hämärässä ja pimeässä keho valmistautuu lepoon sekä uneen. Tämä vuorokausirytmin säätelymekanismi on olennainen osa ihmisen fysiologiaa, ja se vaikuttaa moniin kehon toimintoihin, kuten uni-valverytmiin, hormonituotantoon ja mielialaan. Kun tämä sisäinen kello on synkronoitu oikein ulkoisen ympäristön kanssa, se auttaa meitä pysymään virkeinä päivällä ja nukahtamaan helpommin illalla.

4. Voiko yövaloa ottaa käyttöön jo pienen vauvan kanssa?


  • Vauvan vuorokausirytmin muodostumisen kannalta on tärkeintä pitää yllä päiväaikaan mahdollisimman valoisaa ympäristöä ja yöaikaan vastaavasti mahdollisimman pimeää. Tämä auttaa vauvaa hahmottamaan eron päivän ja yön välillä sekä tukemaan ja edistämään vuorokausirytmin kehittymistä.

  • Vaikka pienet vauvat voivat nukahtaa ja nukkua pitkiäkin aikoja vaikka ympärillä olisi kirkkaita valoja, on tärkeää huomioida, että he ovat tottuneet myös hyvin pimeään ympäristöön kohdussa. Vastasyntyneillä ei siis voida puhua varsinaisesta pimeän pelosta.

  • Yövaloa kannattaa ottaa avuksi esimerkiksi yön syöttöhetkiin tai vaipan vaihdon yhteyteen.


5. Mitä yövaloja suosittelette?


Hyvin monet markkinoiden yövalot ovat kylmiä valkoisen sävyisiä tai liian kirkkaita. Liewoodin suloiset valot ovat meidän ykkössuosikkejamme! Valot ovat ladattavia, valmistettu silikonista, väriltään lämpimän sävyisiä eivätkä kuumene käytössä. Valoja myy ainakin Kuopus ja Zicos.


Erilaisia yövaloja lapselle

Lämpimän sävyisiä valoja löytyy onneksi muitakin vaihtoehtoja! Kissa ja Nalle -valoista pystyy valitsemaan haluamansa valosävyn (Ikea), Himmennettävä Pupu -pöytävalaisin Clas Ohlson, Suolakivilamppuja saatavilla päivittäistavarakaupoista ja esimerkiksi Ruohonjuuresta.


Erilaisia yövaloja lapselle

*Suosituksemme eivät ole osana minkäänlaista kaupallista yhteistyötä.

Comentários


bottom of page