top of page

Sleepyn kesävinkit parempaan uneen

Ihanaa että kesä on vihdoin täällä! Mutta miten nukkua hyvin myös valoisuuden lisääntyessä tai vaikkapa lomamatkalla? Alla Sleepyn vinkit hyvien yöunien turvaamiseen myös kesällä

(Iltalehti 06/19):


Kun lapset nukkuvat hyvin, on vanhemmillakin parempi mahdollisuus laadukkaaseen lepoon. Suomalainen lasten unikonsultti kertoo, miksi lasten uniongelmat lisääntyvät kesällä.


Valoisat kesäyöt ovat Suomen kesämatkailun valtti, mutta lapsiperheissä ne aiheuttavat päänvaivaa jo keväästä asti. Valoisat illat eivät anna lapsen aivoille luonnollista signaalia siitä, että olisi aika rauhoittua levolle. Toisaalta varhain valkenevat aamut ja aamukonserttiaan veisaavat linnut ja muut luonnon äänet saavat lapset heräämään aikaisemmin kuin vanhemmat toivovat.

Unikonsultti Maria Österberg kertookin, että kesäaikaan univaikeuksista kärsivien lasten vanhemmat pyytävät apua kolmeen yleisimpään ongelmaan:

– Valoisuus lisääntyy ja kuumuus tulee helteiden myötä. Lisäksi kesällä liikutaan paikasta toiseen ja uniympäristöjen vaihtuessa helposti käy niin, että unet ja aikataulut menevät vähän plörinäksi.

Lapsen uni on Österbergin mukaan kaikkein kevyimmillään aamuyöllä kello kolmesta-neljästä lähtien. Silloin vähäisetkin ärsykkeet voivat saada lapsen havahtumaan unesta ja nukahtaminen uudelleen voi olla vaikeaa.

Jos lapsi herää liian aikaisin, kannattaa varmistaa, että tila, jossa hän nukkuu on riittävän pimeä, koska pimeys lisää elimistössä unihormoni melatoniinia, valo taas kiihdyttää virkeyshormoni kortisolin tuotantoa.

– Pimennysverhot voivat olla aika voimakkaatkin, koska valoisuus jo aamuyöllä on niin kirkasta. Luonnon äänien peittämiseksi etenkin vauvaikäisillä voi kokeilla valkoista kohinaa tai muuta jatkuvaa äänitaustaa. Aikaisiin heräämisiin voi luonnollisesti olla muitakin syitä, mutta näin kesällä yleinen syy on aamujen valoisuus, Österberg kertoo.

Uudessa ympäristössä muutama ensimmäinen yö voivat olla tavallista levottomampia. Österberg neuvoo tuomaan tutusta uniympäristöstä asioita, jotka tekevät uutta ympäristöä tutumman tuntuiseksi. Esimerkiksi jos lapsella on kotona käytössään unilelu, lempiyöasu tai oma peitto, ne kannattaa ottaa mukaan. Myös valkoista kohinaa on helppo käyttää kodin ulkopuolella.


Pidä kiinni rutiineista

Kesälomien aikaan monessa perheessä halutaan ottaa vähän rennommin. Lomamatkailun puitteissa normaalit arkirutiinit ruoka- ja päiväuniaikoineen eivät päde ja illalla lapsetkin saavat valvoa vapaammin. Epäsäännöllisen lomaelämän kääntöpuolena voi kuitenkin olla huonot yöunet.

– On ymmärrettävää, että kesällä ollaan liikkeellä ja halutaan ottaa iisimmin eikä stressata arjen rutiineista. Lapsen unelle kaikkein paras keino on rutiini ja toistuvuus. Päivä- ja yöuniajoista kannattaa pitää kiinni mahdollisimman pitkälle, Österberg neuvoo.

Etenkin pienemmillä, alle kouluikäisillä lapsilla nukkumaanmenoajan venähtäminen voi Österbergin mukaan johtaa yliväsymyksen kierteeseen. Normaalia myöhempi nukkumaanmeno voi vaikeuttaa nukahtamista ja yliväsymys ei pidennäkään yöunia aamusta, vaan aiheuttaa normaalia aikaisemman heräämisen. Liian vähäiseksi jäävä yöunen määrä pitää kierrettä yllä.

– Vaikka se voi kuulostaa vähän tylsältä, niin kannattaa pyrkiä pitämään samat päivä- ja iltarutiinit ja aikataulut kuin arkenakin. Silloin pääsee itse kaikkein helpoimmalla kun ei tarvitse tehdä nukutustaisteluita eikä katsoa yliväsyneitä lapsia, Österberg toteaa.

Melatoniini ja kortisoli säätävät lapsen biologista kelloa, joka kertoo, milloin on hyvä nukahtaa yöunille ja milloin herätä. Pienillä lapsilla ne säätävät myös päiväunille täsmälliset aikaikkunat jolloin on helpompi nukahtaa. Österberg muistuttaa, että jos näitä aikoja muokkaa kovasti, joutuu tekemään ison työn loman päättyessä, kun on aika palata taas arkirytmiin.

– Klassisesti muutamaa päivää ennen koulujen alkua ja päiväkoteihin palaamista huomataan, että ollaan oltu ihan hunningolla. On ymmärrettävää, että välillä aikataulut lipsuvat, mutta jos ei aivan täysin siirry rytmeissä ”kesäaikaan”, ei tarvitse tehdä niin isoa remonttia arkeen palattaessa.


Korjausliikkeet toimivat hitaasti

Jos uniongelmia ilmenee, kannattaa korjaavia liikkeitä kokeilla yhtä tai kahta iltaa huomattavasti pitempi jakso.

– Kaikkein pahin tapa on kokeilla yksi ilta yhtä keinoa ja seuraava ilta toista. Tällainen toimintatapa vahvistaa ristiriitoja ja lopulta lapsi on ihan sekaisin siitä, mitä pelisääntöjä hänen odotetaan noudattavan, Österberg sanoo.

Hän neuvoo vanhempaa aivan aluksi miettimään, mikä voisi olla omalle perheelle sopiva rutiini tai toimintatapa. Sen jälkeen sitä pitäisi jaksaa viedä läpi johdonmukaisesti. Lapsen unirytmi muuttuu suhteellisen nopeasti, mutta esimerkiksi nukkuma-aikaa kannattaa muokata pienin askelin.

– Jos opetellaan nukkumista niin sopeutumisaika on viikosta kahteen. Sen verran pitäisi pystyä pitäytymään siinä, minkä on päättänyt.


Näin yliväsyneet kierrokset alas

Joskus yliväsynyt, ylikierroksilla käyvä napero on vain yhden tavallista levottomamman päivän seurausta, vaikka rutiinit muuten pysyisivätkin tuttuina. Omaa yritystään Sleepyä pyörittävä lasten unikonsultti Maria Österberg neuvoo vanhempia säilyttämään pitkän pinnan lapsen rauhoittamisessa.

– Jos on ollut jännittävä päivä ja vaikkapa päiväunet ovat jääneet väliin, ensimmäinen neuvoni on aina laittaa lapsi reilusti normaalia aiemmin nukkumaan.

Jos päivä on jo niin pitkällä, että lapsi on selvästi yliväsymyksen vallassa, vanhempi voi usein arvata jo ennalta, että nukahtaminen tulee kestämään tavallista pitempään.

– Se vaatii itseltä pitkää pinnaa kun tietää, että homma ei tule menemään perinteisten kuvioiden mukaan. Kun yliväsymys on päällä, lapsen veressä on adrenaliinia jolloin hän tarvitsee tavallista enemmän aikaa rauhoittuakseen iltaan ja nukkumiseen. Huvipuistosta suoraan sänkyyn meneminen harvoin onnistuu, koska lapsi käy niin kierroksilla.




Comentários


bottom of page