top of page

Sleepyn päiväunivinkit: Kohti parempia päiväunia

Oikea päivän rytmitys on hyvien yöunien selkäranka, ja päiväunilla on myös tärkeä merkitys lapsesi kasvulle ja kehitykselle. Päiväunien merkitystä on tutkittu paljon, ja yli 30 minuuttia kestävän päiväunet edistävät palautumisen ja solujen uudistumisen lisäksi myös esim. uusien taitojen oppimista sekä lapsesi tunnesäätelyä. Eikä pienestä päivittäisestä hengähdystauosta ole mielestäni haittaa meille vanhemmillekaan! Seuraavassa muutama päiväunivinkki sinulle, joka työstät parhaillaan päivärytmitystä.


VINKKI 1: UNIYMPÄRISTÖN VALINTA

Mieti alkuun missä toivoisit että lapsesi nukkuisi päiväunia pitkällä tähtäimellä, ja kannusta häntä sitten niin nukahtamaan kuin nukkumaankin täällä. Vastasyntynyt nukkuu ensimmäiset päivänsä lähes missä

tahansa, mutta jo 6 viikon jälkeen uniympäristön merkitys alkaa korostua myös päiväunilla, ja unet kiittävät ennakoivuudesta sekä jatkuvuudesta. Päiväuniympäristöjä ei siis kannata vaihdella päivittäin tai liian herkästi, vaan mieluummin valita lapsellesi sellainen uniympäristö, jossa toivot hänen nukkuvan myös hänen kasvaessaan, ja joka toimii myös oman ja muun perheesi arjen kannalta. Näin teet niin nukahtamisesta kuin unenkin jatkamisesta helpompaa lapsellesi!


VINKKI 2: KIINTEÄ RYTMI PÄIVÄÄN

Kun olet valinnut lapsellesi unia tukevan päiväuniympäristön, johon haluat kannustaa lastasi sekä nukahtamaan että nukkumaankin, on aika miettiä rytmitystä:

Vastasyntyneen päiväunien vielä kypsyessä päiväunien pituus ja ajoitus vaihtelevat luonnostaan, ja pienemmän vauvan kanssa kannattaakin alkuun keskittyä ensin kiinteän nukkumaanmeno- sekä heräämisajan löytämiseen sekä iän mukaisiin hereilläoloaikoihin.

Suunnittele lapsesi hereilläoloajat niin, ettei hän ehdi yliväsyneeksi, mutta että unipainetta kertyy kuitenkin riittävästi seuraavaa päiväunta sekä illan nukkumaanmenoa varten.

Näkemyksiä päivärytmistä on todella paljon erilaisia; keskipitkä keskipitkä, lyhyt pitkä lyhyt, pitkä lyhyt lyhyt. Jos aihe kiinnostaa, löytyy verkkovalmennuksistamme toimivia, hyviä yöunia sekä lapsesi vuorokausirytmiä kunnioittavia esimerkkiaikatauluja.


VINKKI 3: MIETI LAPSESI


UNIASSOSIAATIOITA

Kun olet löytänyt lapsellesi sopivan uniympäristön ja kiinteän päivärytmin iänmukaisine hereilläoloaikoineen, pohdi vielä viimeiseksi lapsesi uniassosiaatioita;

Lapsesi unisykli on noin 45-50 minuutin pituinen. Vauvamme kasvaessa toiveenamme on että hän oppisi vähitellen jatkamaan myös päivisin unta syklistä toiseen ilman avustustamme. Tämä taito ei kuitenkaan aina tule itsestään (oikeastaan melko harvoin...). Moni vauvoista herää joko 30 tai 45 minuutin päästä nukahtamisesta, selkeästi vielä väsyneenä ja usein itkuisena, onnistumatta kuitenkaan jatkamaan uniaan. Argh, ihanat torkku-unet eli catnaps...

Torkku-unet kuuluvat vielä monen vastasyntyneen päivään päiväunien kypsyessä, mutta kannustan sinua kuitenkin aikaisemmin mainitsemani uniympäristön sekä oikean ajoituksen lisäksi pohtimaan miten lapsesi nukahtaa?


Ja vielä viimeisenä: Koska unipaine on päivällä huomattavasti iltaa pienempi, ja 45-50 minuutin unisyklit lapsellesi luonnollisia, ovat päiväunihaasteet yksi sitkeimmistä työstettävimmistä. Kärsivällisyyttä siis!



bottom of page